Největší filmový festival o lidských právech opět v Olomouci!

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 27. 02. 2010

Ve dnech 22.–31. března 2010 proběhne v Olomouci největší festival dokumentárních filmů o lidských právech v Evropě! Zavítá také do krajských měst Přerova a Prostějova.


Festival Jeden svět pořádá již od roku 1998 společnost Člověk v tísni o.p.s. Za tu dobu si festival vytvořil nevídanou tradici a dnes je chápán nejen jako filmový festival, ale také jako diskusní a vzdělávací platforma. Jeden svět upozorňuje na porušování lidských práv ve světě a pomáhá k hlubšímu pochopení zahraničněpolitických a společenských témat. Jeho filmy jsou promítány téměř ve třiceti městech České republiky.



V Olomouci proběhne festival ve spolupráci s kinem Metropol - Olomoucká kina s.r.o., Divadlem hudby Olomouc a Univerzitou Palackého v Olomouci.



Mezi hlavní tematické sekce 12. ročníku festivalu patří Panorama popisující osudy jednotlivců, jež překonali krizi, Zelené výzvy pak odrážejí současný mezinárodní přístup k ekologickým otázkám. Snášenliví – nesnášenliví je název kategorie, která upozorňuje na vzrůstající neonacistické a rasistické násilí v Evropě. Festival má rovněž Zaostřeno na Írán a chybět nebude ani kategorie České dokumenty. V týdnu 22.–26. 3. se bude promítat od 18.00 a 20.00 v kině Metropol.

 

Slavnostní zahájení festivaluse uskuteční 18. března v Uměleckém centru UP – Konvikt, v 1. patře od 18.00 a bude doprovázeno výstavou fotografií Magdalény Jochcové „Nepál – země úsměvů“. Výstava potrvá do 31. března.

 

Promítat budeme také o víkendu 27. a 28. března. V sobotu 27. 3. čeká na odvážlivce filmový maraton dokumentů o přírodních národech Ruska s názvem Polarion. Nedělní odpoledne bude patřit projekcím pro seniory a pro rodiče s dětmi. Součástí festivalu je také bohatý doprovodný program, besedy se zajímavými hosty a v dopoledních hodinách nebudou chybět ani přednášky pro základní a střední školy.

 

Poslední tři festivalové podvečery (29.–31. 3.) proběhnou v Divadle hudby Olomouc a budou věnovány promítání a následným panelovým diskuzím s osobnostmi. Tématy, která zazní, jsou např. válečné zpravodajství a současná situace v Afghánistánu nebo sociální vyloučení. Pozvání přijali představitelé časosběrného snímku Nevítaní režiséra Tomáše Škrdlanta. Uvedení filmu na Jednom světě je zároveň i jeho světovou premiérou.

 

Filmové dění doprovodí řada kulturních akcí. V čajovně-kavárně Kratochvíle proběhne výstava „Obrazy o Tanzánii“, jejímiž autory jsou Iwona Frydryszak a Roman Staněk, a také prezentace fotografií z Jihoafrické republiky a beseda s autorkou Francie Finn. Diváci se letos mohou těšit i na divadelní představení − na olomouckou scénu zamíří bezdomovecký divadelní soubor o.s. Ježek a čížek s hrou Bufet Bondy.

 

Letošní vizuál Jednoho světa má upozornit na nový program organizátorů festivalu, který umožní divákům aktivně se zapojit do šíření dokumentárních filmů Jednoho světa. Divácky nejúspěšnější snímky získají distribuční práva a lidé si je budou moci spolu s informačním balíčkem zapůjčit k projekcím.

 

Od 15. 2. do 31. 3. budou na webu www.ceskatelevize.cz/jedensvet k vidění vybrané dokumenty, nejen z minulých ročníků festivalu.



Záštitu festivalu poskytli tradičně Václav Havel, dále hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, primátor Olomouce Martin Novotný a rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň.

Více informací na www.jedensvet.cz, www.jedensvet.cz/olomouc a na Facebooku: Jeden svět Olomouc


Martina Hájková
jedensvet@email.cz

Kontaktní osoba:
Kateřina Štěpničková (koordinátorka Jednoho světa v Olomouci)
jedensvet@email.cz, tel. 723 405 430
 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.